Am început să îndrăgesc dovleacul abia anul trecut, prin octombrie, atunci când am făcut și site-ul. Să spunem, deci, că este un tort aniversar, yay! Dacă îți place carrot cake-ul atunci o să îți placă și pumpkin cake-ul. De fapt, după ce vei încerca tortul asta te vei întreba unde e dovleacul, de ce nu îl simți așa cum ar trebui? Însă el face o treabă foarte înteresantă, dă o textură pufoasă și umedă acestui desert și evidențiază foarte bine condimentele. Da, va fi un tort spicy, dar nu picat, ci aromat și…îmbătător 😀 Rețeta este adaptată dintr-o cărțulie foarte simpatică pe care am găsit-o la Exlibris, acolo unde veți găsi o droaie de cărți de gătit (toate în engleză) cu coperți care te fac să salivezi din abundență și la prețuri foarte mici, 10-20 de lei.
Așadar, pentru tort, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
175 ml ulei de floarea soarelui
175 g zahăr brun (eu folosesc de obicei zahăr muscovado Billington’s, îl găsiți în Carrefour)
3 ouă
250 g dovleac copt (cel mai bine tăiați un dovleac pe jumătate sau în patru, îl bagați la cuptor cam o oră la 200°C, restul de dovleac îl puteți congela până la următoarea folosire)
50-60 g nuci mărunțite
50g merișoare confiate
Coaja de la o portocală
225 g făină pentru prăjituri (adică 000)
1 linguriță praf de copt (jumătate dintr-un plic)
1 linguriță bicarbonat de sodiu
2 lingurițe 5 spices (dacă nu aveți 5 spices puteți pune o linguriță de scorțișoară, un sfert de linguriță de ghimbir pudră, un sfert de linguriță de nucșoară, un sfert linguriță anason și ultimul sfert de cuișoare, toate pudră), puteți pune și un pic de cardamon, aici vă puteți lăsa imaginația să zburde și puteți combina condimentele pe care le aveți la îndemână în funcție de preferințele voastre, dar, per total, 2 lingurițe rase de condimente ar fi arhisuficiente.
Pentru cremă aveți nevoie de:
250g mascarpone la temperatura camerei
1 lingură zahăr pudră
1 lingură sirop de arțar (îl puteți înlocui cu miere, sirop de agave sau o lingură extra de zahăr pudră)
Fructe proaspete, semințe de dovleac, fulgi de migdale, nuci, portocală confiată sau merișoare pentru decor. Eu am ales să combin smochine (știu, nu se regăsesc î n tort, dar le aveam la îndemână și arată tare bine), semințe de dovleac, rodie și fulgi de migdale.
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180°C. Tapetați cu foaie de copt o formă rotundă de tort cu fund detașabil de 23cm. Într-un bol amestecați cu mixerul uleiul, zahărul și ouăle. Apoi adăugați dovleacul, merișoarele, nucile și coaja de portocală. Amestecați într-un alt bol ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul și condimentele și apoi cerneți-le printr-o sită peste aluatul umed. Încorporați cu o spatulă până obțineți un aluat omogen. Puneți compoziția în forma rotundă, asigurați-vă că aluatul este intins uniform și dați la cuptor pentru 30-40 de minute, după 30 de minute verificați tortul cu o scobitoare, dacă nu este gata mai lăsați-l 5-10 minute maxim. După ce l-ați scos din cuptor lăsați-l câteva minute să se răcorească apoi transferați-l pe un grătar pentru răcirea prăjiturilor. Când blatul s-a răcit complet puteți face crema cu mascarpone, amestacați-o cu zahărul pudră și siropul de arțar, puteți folosi un mixer sau o spatulă. Întindeți-o peste aluat cu un cuțit și decorați-l așa cum vă place 🙂
0 Comments