Demult îmi doream să fac un tort vegan și gluten free care să fie în totalitate creația mea. Iată că am reușit și am adus împreună două ingrediente care de obicei nu se întâlnesc pe aceeași farfurie: ciocolata și năutul. A ieșit un tortuleț brownie absolut delicios. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt ci doar să încercați rețeta 😀
Ingrediente pentru tort vegan:
O conservă de năut Sun Food (conserva trebuie să fie rece, lăsați-o peste noapte la frigider)
3 linguri sirop de arțar
100 g ciocolată
50g ulei de cocos
75 g făină de orez
O treime din cantitatea de meringue vegan (vezi rețeta mai jos)
Ingrediente meringue vegan:
Lichidul din conserva de năut Sun Food
200 g zahăr
O linguriță esență de vanilie
Tapetați o formă de tort cu fund detașabil cu diametrul de 15 cm cu puțin ulei de cocos și foaie de copt. Ca să vă asigurați că nu se va strecura în exterior niciun strop de ulei de cocos în timpul coacerii, vă recomand să îmbracați pe exterior forma de copt în staniol. Dacă nu aveți o formă de tort atât de mică puteți recurge și la o formă dreptunghiulară termorezistentă de dimensiuni mici. Scurgeți năutul de lichid, nu uitați să păstrați lichidul, aveți nevoie de el pentru bezeaua de deasupra. Puneți la încălzit pe aragaz o cratiță cu un pic de apă (apa ar trebui să ocupe cam un sfert din cratiță). Odată ce apa a fiert puneți deasupra ei un bol termorezistent în care ați pus ciocolata ruptă în bucăți, dați focul la minim și amestecați din când în când până ce se topește ciocolata. Odată ce aceasta s-a topit, dați-o deoparte, adăugați uleiul de cocos și amestecați până ce acesta se topește. Preîncălziți cuptorul la 180°C. Blendați într-un robot de bucătărie năutul cu siropul de arțar, apoi adăugați ciocolata cu uleiul de cocos și blendați în continuare până ce obțineți o consistență cremoasă. În bolul unui mixer adăugați lichidul din conserva de năut și bateți la viteză maximă până ce lichidul prinde consistență și formă, exact ca albușurile de ou. Odată ce consistența este suficient de tare începeți să adăugați zahărul, lingură cu lingură, exact ca atunci când faceți bezele. La final adăugați esența de vanilie. Opriți din cantitatea de meringue cam o treime, asta ar însemna cam 3 linguri cu vârf. Adăugați o lingură de meringue în compoziția cu năut și încorporați-o ușor cu o spatulă, procedați la fel cu celelalte două linguri de meringue. Păstrați restul de merigue la frigider, o veți folosi doar atunci când blatul de tort s-a răcit. După ce ați încorporat bezeaua vegană, adăugați făina de orez și încorporați. Turnați aluatul în forma de copt și dați la cuptor pentru 30-35 de minute. Verificați blatul după 25 de minute și încercați-l cu o scobitoare. Când aceasta iese curată înseamnă că aluatul este copt. Odată ce blatul s-a răcit puteți scoate meringue-ul vegan din frigider și îl puteți pune deasupra, iar dacă aveți un arzător îl puteți flamba puțin 🙂 Dacă observați că meringue-ul și-a lăsat puțin lichid pe fundul bolului în care l-ați pus, îl mai puteți bate încă o dată cu mixerul un minut, două. La final veți avea un tort vegan cu care vă veți putea mândri.
0 Comments