Turta dulce se numără printre deserturile mele preferate. Este doar a doua rețetă de turtă dulce pe care o încerc, prima a fost a Cătălinei (you should try that too, e foarte bună). Mi-a plăcut mult combinația de arome și am fost foarte încântată să găsesc melasă lichidă în cartier, într-un magazin Planteea). Din câte am citit, turta dulce ar trebui să conțină melasă sau măcar golden syrup sau cel puțin miere, în combinație cu zahăr brun. Da, sună like tons of sugar. Dar măcar o dată, de două ori pe an, merită să încingem cuptorul și să facem tăvi peste tăvi de turtă dulce și să umplem casa cu miros îmbietor de sărbătoare.
Ingrediente turta dulce
385 g faina
O linguriță și jumătate praf de copt
O linguriță rasă bicarbonat de sodiu
1 vârf de cuțit de sare
1 linguriță ghimbir pudră
2 lingurițe scorțișoară
1 vârf de cuțit cuișoare pudră
85 g unt nesărat Lurpak la temperatura camerei
150g zahăr brun (eu am folosit dark muscovado de la Billington’s, e cam singurul de genul asta pe care l-am găsit în supermarket)
1 ou
170 g melasă neagră lichidă
O linguriță extract de vanilie
Mod de preparare
Într-un bol încăpător amestecați ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, ghimbirul pudră, scorțișoară și cuișoarele pudră. Bateți cu mixerul untul, zahărul brun și oul până când aveți o compoziție omogenă. Adăugați vanilia și melasa și amestecați din nou. Adăugați treptat ingrediente uscate și mixați. La început puteți folosi mixerul, dar pe măsură ce compoziția devine mai densă înlocuiți mixerul cu o spatulă, vă puteți folosi și de mâni, și adăugați din nou treptat, restul ingredientelor uscate.
La final veți avea o compoziție ușor lipicioasă, dar care se va desprinde totuși cu ușurință de pe pereții vasului. Împărțiți aluatul în două, faceți două bile din el, aplatizați-le puțin, înveliți-le în folie alimentară și dați-le la frigider pentru câteva ore sau peste noapte. Încălziți cuptorul la 190 °C, funcția ventilație. Presărați făină din belșug pe bancul de lucru, întindeți aluatul (după ce l-ați lăsat să ajungă la temperatura camerei), pudrați și făcălețul cu făină, întindeți o foaie de aluat cu grosimea de aproximativ 5-6 mm și tăiați folosind formele dorite. Coaceți timp de 7-8 minute. Puteți să le decorați cum vă place, eu le-am lăsat simple, sunt numai bune de pus în pachețete transparente și de făcut cadou 🙂
1 Comments
Iulia
Buna seara, vreau sa va intreb cati omuleti v-au iesit si daca cookies-urine sunt fragede sau crocante. Aveti un site absolute minunat! Va multumesc 🙂